DETROIT - De Amerikaanse autofabrikant Chrysler voert koortsachtig overleg met de vakbond United Auto Workers (UAW) over een nieuw arbeidscontract om een staking bij het concern te voorkomen.

Ongeveer 49.000 leden van UAW dreigen woensdag om 17:00 uur Nederlandse tijd het werk neer te leggen als er voor die tijd geen nieuw akkoord komt over het loon en de ziektekostenvergoedingen voor werknemers van Chrysler en gepensioneerde werknemers.

Loonakkoord

Vorige maand leidde een soortgelijk arbeidsconflict tussen UAW en General Motors (GM) nog tot een tweedaagse staking bij de grootste autoproducent van de Verenigde Staten. Uiteindelijk wisten de partijen tot een nieuw vierjarig loonakkoord te komen.

Daarin werd onder meer overeengekomen dat GM baangaranties geeft aan UAW-personeel, terwijl de ziektekosten voortaan onder de verantwoordelijkheid vallen van de vakbond. Dit model wordt naar verwachting ook toegepast in de onderhandelingen met Chrysler.

Voorraad

Het oude arbeidscontract tussen Chrysler en UAW liep dinsdagnacht af. De laatste keer dat werknemers van Chrysler het werk neerlegden is tien jaar geleden. Volgens analisten heeft Chrysler nog voldoende auto's op voorraad om het bij een staking meerdere weken uit te kunnen zingen.

De op twee na grootste autofabrikant in de VS werd in augustus voor 5,5 miljard euro overgenomen van Daimler door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Cerberus Capital Management. Daimler houdt een belang van bijna 20 procent in Chrysler.

Verlies

Chrysler draait al jaren verlies. Het concern kampt met een almaar teruglopende autoverkoop in de VS en hoge arbeidskosten. De komende jaren schrapt Chrysler meer dan 13.000 banen. Het concern verwacht in 2009 weer zwarte cijfers te schrijven.