UTRECHT - Woensdagavond begint een staking bij de fabrieken van Unilever. Het concern heeft niet gereageerd op een ultimatum van de CNV Bedrijvenbond, dat om 13.00 uur afliep, zo heeft Frans van Veen van de vakbond laten weten.

De bond verlangde dat Unilever terugkeert naar de onderhandelingstafel om te praten over een sociaal plan zonder gedwongen ontslagen.

Het scenario is nu dat de middagploegen voorbereidingen treffen voor een staking. "Zij gaan afbouwen, zodat de nachtploegen het werk kunnen neerleggen", aldus Frans van de Veen van de CNV-bond.

Stil

Het is de bedoeling dat het werk in de zes fabrieken van Unilever in Nederland stil komt te liggen. Op donderdag komen de stakers bijeen in Giessenburg, aldus Lucas Vermaat van FNV Bondgenoten.

De bonden willen werkzekerheid. Maar de dag voor het aflopen van de ultimatums kondigde Unilever de sluiting aan van de fabrieken in Delft (Calvé), Vlaardingen (Cif) en Loosdrecht (Knorr en Conimex).

Verdwijnen

Daarbij verdwijnen 474 banen. In augustus kondigde het concern aan dat wereldwijd 20.000 banen worden geschrapt.

Vermaat spreekt van "afbraakplannen" en stelt daar donderdag in een open brief aan de bedrijfsleiding vragen over. De bond heeft plannen gepresenteerd voor het bedrijf, waarin geen enkele fabriek dicht hoeft.

Praten

Een woordvoerster van Unilever zei in een reactie "begrip te hebben dat de werknemers uiting willen geven aan hun ontevredenheid". Wel roept de zegsvrouw de vakbonden op zo snel mogelijk weer om de tafel te gaan zitten om te praten over een sociaal plan.

Een banengarantie zal Unilever niet geven, maar "laten we kijken hoe we zo dicht mogelijk bij die werkgarantie kunnen uitkomen met elkaar". De productie in de fabrieken in Delft, Vlaardingen en Loosdrecht lag sinds maandagavond stil.

Op gang

Woensdag zijn de productielijnen weer op gang gekomen, aldus de woordvoerster. "Langzaam, want veel mensen zijn emotioneel en praten veel met elkaar."

De op handen zijnde staking en het stilleggen van de productie heeft volgens de zegsvrouw nog geen effect op de voorraad potten pindakaas of mayonaise. "Voorlopig komt dat niet in gevaar."