AMSTERDAM - De Rabobank heeft een koper gevonden voor Alex. BinckBank is bereid 400 miljoen euro neer te leggen voor de digitale effectenbank voor particulieren.

Dat melden goed ingevoerde bronnen rond het fusieproces woensdag aan Belegger.nl. De deal wordt vandaag of morgen beklonken.

In maart van dit jaar liet de Rabobank weten de strategische mogelijkheden voor Alex te onderzoeken. Een verkoop van het onderdeel werd niet uitgesloten. BinckBank heeft altijd aangegeven geïnteresseerd te zijn in een overname van zijn voornaamste concurrent.

Gesprek

Alex en BinckBank zijn sinds anderhalve maand exclusief met elkaar in gesprek, zo stellen de bronnen tegenover Belegger.nl. Verschillende private equity-partijen en een Franse bank hebben ook interesse hebben getoond, maar de Rabobank is gegaan voor de hoogste prijs. Door de kredietcrisis zijn de private equity-partijen afgehaakt.

Alex telt ongeveer 100.000 klanten, waarmee BinkBank zo'n 4.000 euro per klant op tafel legt. Het is nog onduidelijk wat er met de merknaam Alex gaat gebeuren. BinckBank financiert de overname 'waarschijnlijk' met een aandelenemissie.