CANNES - Nederlandse hightechbedrijven doen het goed in Europa. Dat bleek woensdagmorgen toen de eerste toewijzing bekend werd van het KP7, het nieuwste miljarden-technologieprogramma van de Europese Unie.

Nederlandse onderzoekers, bedrijven en andere organisaties doen mee aan 102 van de 318 Europese ICT-onderzoeksprojecten, die bij de eerste toewijzing zijn geselecteerd.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken maakt dit woensdag bekend in Cannes. Toen hij de resultaten van de Brusselse ICT-ronde vernam van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken), besloot hij die te verwerken in zijn speech bij de NIPCOM-beurs in Cannes, waar tv-producenten uit tal van landen samen komen.

Vliegende start

In die toespraak maakt Heemskerk melding van de vliegende start van Nederland in KP7, dat een periode van zeven jaar bestrijkt en waar projecten zijn toegekend voor de periode tot eind volgend jaar.

De PvdA-bewindsman, die ook belast is met buitenlandse handel, staat in Cannes bovendien uitvoerig stil bij de prestaties van Nederlandse tv-bedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan onze export.

Digitale televisie

Nederland is het eerste land dat geheel is overgestapt naar digitale televisie en op een markt van 16 miljoen mensen strijden maar liefst tien stations om de gunst van de kijkers. Die concurrerende omgeving vormt een goede broedplaats voor nieuwe ideeën voor programma's, die ook in het buitenland aanslaan.

Heemskerk noemt als voorbeelden van succesvolle bedrijven Endemol, IdtV, Eyeworks en Absolutely Independent en herinnert in Cannes zijn gehoor ook aan de Grote Donor Show van BNN, die internationaal opzien baarde.