DEN HAAG - Het aantal gewerkte jaren zal bepalender worden voor de duur van de werkloosheidsuitkering (WW). Leeftijd zal een minder belangrijke rol gaan spelen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met dat voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Reden is dat het kabinet vindt dat iemand die langer heeft gewerkt, en dus langer voor de WW verzekerd is geweest, bij werkloosheid recht moet hebben op een langere uitkering dan iemand met minder dienstjaren.

Wie nu zijn baan verliest krijgt een WW-uitkering van 70 procent van het laastverdiende loon als minimaal vier van de laatste vijf jaar is gewerkt. Dat blijft zo.

Voor de duur van de uitkering wordt vervolgens gekeken naar de leeftijd. Iemand die ouder is, houdt langer recht op WW. Dat gaat nu veranderen.

De sinds 1998 gewerkte jaren gaan meetellen bij de berekening van de duur van de uitkering. Ten aanzien van de jaren voor 1998 blijft de leeftijd wel gelden. Dat betekent dat de verandering geleidelijk zal plaatsvinden.