AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft A. Strating, een van de hoofdverdachten in de grootste beursfraudezaak van Nederland, vrijdag een straf van 240 uur dienstverlening met aftrek van voorarrest opgelegd. Bovendien moet Strating 45.000 euro boete betalen.

De rechtbank achtte volgens het vonnis in de zogeheten Clickfondszaak alleen bewezen dat Strating lid is geweest van een criminele organisatie die zich bezighield met belastingontduiking via coderekeningen. De andere aanklachten, waaronder valsheid in geschrifte, zijn niet bewezen, aldus de rechter.

Ook de slordigheden van het Openbaar Ministerie (OM) hebben de straf beduidend lager doen uitvallen. De verdachte was een gerenommeerde handelaar in de beurswereld van Amsterdam en oud-directeur van het handelskantoor Strating Effecten.

De officier van justitie had anderhalf jaar cel plus een boete van 300.000 euro geëist. Justitie overweegt in hoger beroep te gaan. Ook de advovaten van Strating hebben hun cliënt geadviseerd beroep aan te tekenen. Strating hoeft uiteindelijk maar 134 uur van zijn taakstraf de voldoen. De overige uren vervallen omdat hij al dagen in voorrarrest heeft gezeten.

De speciale Clickfondskamer vond een "vrijheidstraf van wezenlijke duur" eigenlijk op zijn plaats, aangezien de verdachte "gedurende een aantal jaren diensten heeft verricht waarbij hij wist dat geld buiten het zicht van de fiscus zou blijven". Verdachte heeft de maatschappij als geheel benadeeld. Vijftien maanden zou terecht zijn geweest, aldus de rechtbank.

De onzorgvuldig- en onachtzaamheden in de vervolging heeft de rechtbank het OM echter zwaar aangerekend. Daardoor zijn de belangen van verdachte geschaad. Voor dit slordige optreden heeft de rechtbank negen maanden van de aanvankelijke strafmaat afgetrokken. Verder heeft ze rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden van de 66-jarige verdachte.