SHANGHAI - Het economisch explosief groeiende China telt na de Verenigde Staten de meeste miljardairs ter wereld. Het aantal Chinese superrijken met 1 miljard dollar of meer is het afgelopen jaar gestegen van vijftien naar 108. Dat heeft Rupert Hoogewerf, de Britse hoofdredacteur van het maandblad Hurun, de Chinese Quote, woensdag laten weten.

De lijst van rijkste mensen in het officieel nog communistische China wordt aangevoerd de 25-jarige Yang Huian. Zij is een dochter van de onroerendgoedmagnaat Yang Guoqiang, oprichter en bestuursvoorzitter van Country's Garden. Twee jaar geleden kreeg ze alle aandelen die haar vader in het bedrijf had.

Haar vermogen wordt geschat op 17,5 miljard dollar. Ze ligt daarmee ruimschoots voor op de 50-jarige Zhang Yin, ook een vrouw. Die wordt geschat op een vermogen van 10 miljard dollar.

Verdubbeling

De miljardairs voeren de Hurun-lijst van 800 rijkste personen in China aan. Het gemiddelde vermogen bedraagt 562 miljoen dollar, een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. Veel rijken hebben hun vermogen vergaard door de snel groeiende industrie en onroerend goed.

China telt bijna 1,3 miljard inwoners van wie een groot deel nog in armoede leeft.