BRUSSEL - De Europese Unie en China hebben afspraken gemaakt over de invoer van Chinese kleding in de EU in 2008. De invoerlimieten vervallen per 1 januari, maar er komt wel toezicht op het uitgeven van exportvergunningen in China en de import van Chinese goederen in de EU.

De afspraken behelzen niet alle soorten kleding, maar wel T-shirts, truien, mannenbroeken, blouses, jurken, beha's, beddengoed, en linnen. De nieuwe afspraken waren nodig omdat de oude per 2008 aflopen.

Bescherming

Frankrijk, Italië en andere kledingproducerende landen wilden een verlenging, maar daar is het niet van gekomen. De EU-invoerlimieten op Chinese kleding waren in 1995 ingesteld om de Europese fabrikanten te beschermen.

Zomer 2005 blokkeerde de douane vele containers met herfstmode, omdat de limieten waren overschreden.

Grote exporteur

China exporteert steeds meer kleding naar Europa, ook naar Nederland. Bijna een kwart van alle kleding die Nederland de eerste vijf maanden van dit jaar binnenkwam, was afkomstig uit China. Het ging vooral om dames- en babykleding.

MODINT, de Nederlandse ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel steunt het besluit om de limieten niet te verlengen. Maar algemeen directeur Han Bekke vreest dat de dubbele controle leidt tot meer bureaucratie.

Bekke verwacht in de eerste maanden van 2008 een stijgende kledinginvoer uit China. Als dat opnieuw leidt tot de roep om strakkere maatregelen tegen China, vergroot dat weer de onzekerheid voor ondernemingen die in China actief zijn.