AMSTERDAM - Een direct verband tussen Irak en de koerswisselingen op de effectenbeurzen was vrijdag halverwege de ochtend te zien. Twee berichten uit het oorlogsgebied - van Iraakse zijde over de vernietiging van 33 Amerikaanse tanks en uit Engelse bron over de moeizame strijd in de zuidelijke stad Basra - drukten de Europese graadmeters onmiddelijk van positieve naar rode cijfers.

Beursstemming (video): AEX verlamd, wachten op nieuws.
166027De markt kabbelt voort en jojoot tussen winst en verlies. Weinig richtinggevend nieuws.

Beursjournaal (video): Getronics trekt schuldomruilplan in.
166032Verder: 8 april laatste handelsdag Vodafone. Aegon en Sony Life verbreken onderhandelingen.

"Macro-economisch heb je niks, bedrijfscijfers hebben we achter de rug. Het enige waar we nu met z'n allen naar kijken is die woestijn", analyseerde een handelaar. De Europese beurzen begonnen voorzichtig optimistisch, maar presteren inmiddels stuk voor stuk onder de streep.

Op het Damrak verloor de AEX in korte tijd 1,4 procent of 3,59 punten op 257,68. De DAX-index in Frankfurt boekte een verlies van ,25 procent en Parijs stond 0,9 procent in de min. Zelfs de Londense FTSE-index moest uiteindelijk zijn winst prijsgeven en noteerde aan het eind van de ochtend 0,3 procent in het rood.

Getronics

Getronics, dat opende met een winst van 20 procent, stond aan het eind van de ochtend nog altijd 15 procent hoger. De schuldsanering bij de automatiseerder loopt onder het nieuwe leidinggevende duo veel soepeler. Handelaren vragen zich wel af waarom de vorige top 100 miljoen euro over het hoofd heeft gezien, die blijkbaar voor de nieuwe top wel te vinden was. "Let wel, geen euro maar 100 miljoen", klonk het verbaasd.

Ahold blijft in het verdomhoekje. De supermarktketen, die de strop in Zuid-Amerika steeds vaster om de nek voelt, stond op een verlies van nog eens ruim 4 procent op de toch al sterk vermagerde koers van 3,23 euro.

Van een dalende beurs zijn ook bankverzekeraars dubbel de dupe. ABN Amro ging 3,5 procent terug, ING 2,5, Aegon 2 en Fortis 1 procent.

De DAX presteerde de gehele ochtend slecht. De graadmeter van de beurs in Frankfurt was met een daling van 2,25 procent de grootste verliezer onder de Europese indices. Vooral verzekeraar Münchener Rück trok de index naar beneden. Het concern verloor ruim 12 procent van zijn beurswaarde en kwam met nog geen 60 euro per aandeel op zijn laagste koers in acht jaar tijd. Beleggers deden massaal aandelen van het fonds van de hand nadat enkele grote financiële instellingen hun twijfel hadden geuit over de positie van de verzekeraar die donderdag met lager dan verwachte nettowinstcijfers was gekomen.

Het koersverlies van het Franse Sodexho met ruim 7 procent had alles te maken met de oorlog. Conservatieve Republikeinse Congresleden riepen op de cateraar te mijden uit protest tegen de anti-Amerikaanse opstelling van Parijs. Minister van Defensie Rumsfeld werd verzocht een contract van 881 miljoen dollar met Sodexho op te schorten.

Euro

Op de valutamarkt klom de euro opnieuw iets in waarde. De Europese munt noteerde met 1,0735 dollar weer wat hoger dan de slotkoers van 1,0710 dollar donderdag. Ten opzichte van het Britse pond steeg de munt van 0,6820 pond naar 0,6870 pond.