BRUSSEL - De Europese Commissie gaat de komende zes jaar rond een half miljard euro vrijmaken voor onderzoek naar de mogelijkheden om waterstof als brandstof in bijvoorbeeld auto's te gebruiken.

De Commissie verwacht dat industriële partners eenzelfde bedrag op tafel leggen.

De plannen van de Commissie moeten woensdag nog definitief bekrachtigd worden. Ze passen in het Europese streven om olie en gas te vervangen door schonere brandstoffen.

Energiebron

Waterstof is een hernieuwbare energiebron, die nooit opraakt. Probleem is nu nog dat er erg veel energie nodig is om waterstof te maken: ongeveer net zoveel als het aan energie oplevert. Daarom is meer onderzoek nodig.

Behalve aan de mogelijkheid van waterstof als brandstof wordt er ook gewerkt aan brandstofceltechnologie voor warmtekrachtcentrales.

Initiatief

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is betrokken bij de plannen van de Europese Commissie. Het ECN roept het kabinet op om snel in te haken op het initiatief. De Nederlandse overheid en industrie moeten gezamenlijk proberen om een groot Europees waterstofproject naar Nederland te halen, aldus ECN.

'Brussel' komt woensdag ook met regels voor de constructie van waterstofauto's. Die moeten onder meer de veiligheid garanderen, want waterstof is zeer ontvlambaar. De Duitse autofabrikant BMW gaat een waterstofauto in serieproductie nemen.

Tankstations

De PvdA in het Europees Parlement pleitte onlangs voor een 'waterstofsnelweg' dwars door de Europese Unie. Van Tallinn in het noordoosten tot Faro in het zuidwesten moeten overal tankstations komen voor waterstofauto's.

In de VS wordt gewerkt aan een waterstofsnelweg aan de westkust: van Vancouver in Canada tot San Diego in Californië.