NEW YORK - American Airlines, 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij, vraagt mogelijk volgende week surseance aan. Dat meldde The New York Times vrijdag. De krant baseert zich op twee bankiers die vertrouwelijk zijn geïnformeerd over de financiële perikelen van de luchtvaartmaatschappij.

Volgens hen zijn de te verwachten kortingen op de personeelslasten ontoereikend. Daarover onderhandelt de maatschappij, onderdeel van het beursgenoteerde AMR, momenteel met de vakbonden. Het zou gaan om een salarisreductie van 1,8 miljard dollar en een totale jaarlijkse bezuiniging van 4 miljard dollar. Donderdag bereikte de onderneming een principeakkoord met vertegenwoordigers van het onderhoudspersoneel.

Een woordvoerster van American Airlines zei te hopen dat het niet nodig zal zijn om door uitstel van betaling onder hoofdstuk 11 van het Amerikaanse faillissementsrecht het bedrijf tegen zijn schuldeisers te beschermen. "Er wordt hierover al weken heftig gespeculeerd. Maar we doen al het mogelijke om een faillissementsaanvraag te voorkomen." Branchegenoten United Airways en US Airways verkeren reeds in deze situatie.

American Airlines is op zoek naar een nieuw krediet van 1,5 miljard dollar om zijn activiteiten te kunnen voortzetten. Ook al lukt deze financiering, dan nog zou het bedrijf kiezen voor een faillissementsaanvraag om zijn kaspositie te beschermen, beweren de door The New York Times aangehaalde betrokkenen.

Het aantal luchtvaartpassagiers is sinds het uitbreken van de oorlog in Irak scherp gedaald. Vooral Amerikaanse vliegmaatschappijen raken hierdoor in grote problemen. De branche heeft al forse klappen gekregen als gevolg van overcapaciteit en de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

American Airlines wil op de internationale vluchten de bezetting met 6 procent inkrimpen. Al voor het uitbreken van de oorlog was een reductie van 7 procent op de binnenlandse vluchten aangekondigd.