ROTTERDAM - Voedingsmiddelenconcern Unilever gaat drie fabrieken in Nederland sluiten. Het gaat om de vestigingen in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen. Deze fabrieken worden voor het einde van 2008 gesloten.

Door de ingreep verliezen ongeveer 474 medewerkers hun baan. Gedwongen ontslagen sluit Unilever niet uit, zo maakte de onderneming dinsdag bekend. In Delft (Calvé) gaat het om 170 banen, in Loosdrecht (Conimex en Knorr) om 177 en in Vlaardingen (Cif) om 127.

Productie

De productie van de vestigingen worden door andere fabrieken in Europa overgenomen, vertelde Kees van der Waaij, directievoorzitter Unilever Nederland, in een toelichting. Zo wordt de productie van pindakaas van het merk Calvé, dat nu in Delft wordt gemaakt, overgenomen door de fabriek in Rotterdam.

Het concern sluit de vestigingen omdat er in de fabrieken overcapaciteit is. Bovendien is de productie in andere fabrieken in Europa goedkoper. Unilever wil zo zijn concurrentiepositie verbeteren, de overcapaciteit aanpakken en de groei in Europa te versnellen, aldus Van der Waaij.

Sluiting

"Onderzoek wees uit dat sluiting de enige oplossing is. Het is een moeilijke dag voor Unilever", aldus de directievoorzitter. "Dit is een zeer ingrijpende beslissing."

Van der Waaij zei dat het concern zijn "uiterste best zal doen om de werknemers te begeleiden van werk naar werk, binnen of buiten Unilever". Gedwongen ontslagen kan hij niet uitsluiten. "We geven nooit en te nimmer een werkgelegenheids- of baangarantie. Maar we voelen ons verantwoordelijke voor de mensen. We laten ze niet in de steek."

Productiefaciliteiten

De productiefaciliteiten worden niet verkocht aan derden. Unilever moet nog bepalen wat er met de gebouwen gebeurt. De fabrieken in Oss (Unox), Hellendoorn (Ben&Jerry's ijs) en Rotterdam blijven onderdeel van Unilever. Het concern zal bij deze vestigingen gerichte investeringen doen om kosten te verlagen.

De reorganisatie in Nederland maakt deel uit van in augustus aangekondigde herstructurering voor Unilever wereldwijd. Toen kondigde het bedrijf aan dat binnen vier jaar 20.000 banen gaan verdwijnen en dat het merkenbestand grondig zou worden bekeken.

CNV

CNV Voeding reageert "geschokt" op de plannen van Unilever om in Nederland drie fabrieken te sluiten. "Uitermate zuur voor de mensen die al jarenlang bij Unilever werken en ook de intentie hadden om zich nog jaren voor het bedrijf in te zetten.

Zij staan nu opeens op straat", aldus Frans van de Veen, onderhandelaar van de vakbond dinsdag.

Noodzaak

De vakbondsman is niet overtuigd van de noodzaak van de maatregelen. "Ik wil eerst nut en noodzaak vastgesteld zien."

CNV Voeding stelde het concern maandag een ultimatum om terug te keren naar de onderhandelingstafel om te praten over een sociaal plan zonder gedwongen ontslagen. Unilever-topman Kees van der Waaij gaf aan dat het bedrijf werknemers geen baangarantie zal geven.

Volgens de vakbond maken de mensen in de fabrieken zich grote zorgen. Zij zijn bereid hun eisen met acties en stakingen te onderstrepen, aldus de vakbond.