AMSTERDAM - Het automatiseringsbedrijf Getronics wil zijn schuldenlast van meer dan 1 miljard euro aanzienlijk verlichten door obligaties eerder dan voorgenomen van de markt te halen. Het concern maakte dat dinsdag bekend.

De schulden worden met 306 miljoen euro (f 674 miljoen) verlaagd als maximaal 36 procent van de houders van achtergestelde converteerbare obligaties ingaat op een bod van Getronics. Dat behelst de schuldpapieren nog deze maand in te wisselen voor aandelen. Getronics biedt in aandelen 40 procent meer dan de huidige marktwaarde voor de in 2004 aflopende obligaties en 47 procent meer voor de obligaties die in 2005 kunnen worden verzilverd.

Volgens Getronics komen maximaal 62,6 miljoen, ofwel 18 procent, nieuwe aandelen op de markt. Het concern stelt dat de verwatering van de winst per aandeel beperkt blijft tot minder dan 1 procent. Om dit te bewerkstelligen is een limiet gesteld aan het aantal obligaties dat kan worden ingeleverd. Bovendien zullen de financieringslasten omlaag gaan, wat gunstig is voor de resultaten van het bedrijf.

Banken hebben Getronics niet onder druk gezet om de constructie op te zetten, zo zei financieel bestuurder J. Docter in een toelichting. "Er zijn geen acute financieringsproblemen. De schuldenlast is wel te hoog."

Obligatiehouders hebben tot 20 december de tijd om aan te geven of zij hun stukken willen omruilen. "Op basis van dit voorstel zal het mij niet verbazen dat we de 36 procent halen", aldus een zelfverzekerde Docter.

Getronics, dat het moeilijk heeft door de ingezakte IT-markt, kondigde vorige maand een bezuinigingsprogramma aan. Daardoor gaan ruim 1000 van de 30.000 banen verloren. Snelle verbetering van de IT-markt voorziet Getronics niet. Ook zal een moeilijk jaar worden, aldus bestuurder Docter.