LUXEMBURG - Minister Wouter Bos van Financiën heeft "geen zorgen" over de huidige hoge koers van de euro. Dat zei hij maandag in Luxemburg, voorafgaand aan overleg met twaalf collega's uit de landen met de euro.

Bos wees erop dat de eurolanden bij invoering van de eenheidsmunt streefden naar een sterke munt. En die is er nu, aldus Bos.

Frankrijk

Ook de Duitse minister van Financiën, Peer Steinbrück, leek niet bezorgd. "Ik heb een voorkeur voor een sterke euro", zei Steinbrück. "Ik houd van cash en ik houd van een sterke euro", voegde hij er aan toe. Een land als Frankrijk is wel erg bezorgd over de hoge koers, want die maakt de export duur.

De ministers willen maandag komen tot een gezamenlijke opstelling tijdens de G7-bijeenkomst binnenkort in Washington. Bos zei te verwachten dat andere machtsblokken in de wereld ook hun bijdrage zullen leveren aan een oplossing van "wereldwijde onevenwichtigheden".

Wel bezorgd

Bos' partijgenote Ieke van den Burg (fractieleidster in het Europees Parlement) is echter wel bezorgd over de kracht van de euro. "De dure euro, gekoppeld met de crisis in de financiële markten, tast de economische groei aan. Dat vraagt gecoördineerde actie van regeringen", zei Van den Burg. "Ministers kunnen niet blijven zeggen dat de kredietcrisis alleen een probleem is voor de banken."

De Italiaanse premier Romano Prodi zei vorige week wel bezorgd te zijn over de kracht van de euro. Hij beschuldigde de VS ervan alleen de eigen belangen na te streven met een zwakke dollar.

Pijndrempel

De Europese werkgeversorganisatie BusinessEurope zei woensdag nog dat de euro/dollarkoers over een pijndrempel is gegaan voor Europese bedrijven. De export gaat moeizamer bij een euro die meer kost dan 1,40 dollar, zei de organisatie in een brandbrief aan de voorzitter van de euroministers, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.

De euro was maandag 1,41 dollar waard, maar net iets onder het record van vorige week maandag.