BRUSSEL - President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) wijst zeer stellig ideeën in IJsland van de hand om daar de euro in te voeren. "Dan moet IJsland eerst lid worden van de Europese Unie", zei hij maandag bij een lezing in Brussel.

In IJsland gaan stemmen op dat de IJslandse kroon te kwetsbaar is zonder aansluiting bij een muntunie. IJsland, het eiland met 300.000 inwoners, is echter geen lid van de Europese Unie (EU).

De euro is nu de officiële munt in dertien EU-landen, met samen 316 miljoen inwoners. Vanaf 1 januari komen daar Malta en Cyprus bij; vermoedelijk een jaar later gevolgd door Slowakije.

Eenheidsmunt

De 27 EU-landen zijn verplicht om de euro in te voeren, met uitzondering van Denemarken en Groot-Brittannië die een uitzondering hebben bedongen. "Maar feitelijk heeft Denemarken wel de euro ingevoerd", zei Trichet, doelend op de vele betalingen in de Europese eenheidsmunt.

Rondom de EU zijn ook wel enkele landen die de euro eigenlijk als betaalmiddel hebben ingevoerd, zonder officiële toestemming van de ECB. Dat geldt onder meer voor het Balkanland Montenegro. De centrale bank is daar niet echt blij mee, omdat het land zo allerlei toetredingscriteria negeert.

President Trichet prees maandag de effecten van de euro. De eenheidsmunt zorgt voor vrij stabiele prijzen en zo'n 15 miljoen extra banen, zei de centrale-bankpresident.

Opgejaagd

Trichet kreeg van een Fransman echter de klacht dat de euro de prijzen had opgejaagd: een kopje koffie op een station in Parijs kostte de Fransman 5 euro.

Trichet wuifde dat weg: "Het is de menselijke natuur om wel de prijsstijgingen te zien, maar niet de prijsdalingen. En als consument is uw invloed doorslaggevend. U kunt zelf beslissen of u koopt of niet."