AMSTERDAM - CNV Voeding en FNV Bondgenoten hebben voedingsmiddelenconcern Unilever een ultimatum gesteld. De vakbonden zijn ontevreden over het verloop van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de Nederlandse werknemers en de eerder aangekondigde reorganisatie bij het bedrijf.

CNV Voeding eist dat het concern terugkeert naar de onderhandelingstafel. De vakbond wil afspraken maken over een nieuwe cao voor de werknemers in Nederland of over een sociaal plan.

De vakbond wil of via een nieuwe cao met afspraken over scholing en loopbaanbegeleiding, of via een sociaal plan met de garantie van geen gedwongen ontslagen, duidelijkheid krijgen over het lot van werknemers.

Baangarantie

FNV Bondgenoten eist een baangarantie van drie jaar voor alle werknemers. Bovendien wil de vakbond dat Unilever "de aanval op de arbeidsvoorwaarden" van tafel haalt.

Volgens de onderhandelaar van FNV Bondgenoten wil het voedingsmiddelenconcern onder meer de toeslagen voor zaterdagdiensten schrappen en het aantal atv-dagen verlagen.

Reorganisatie

Unilever kondigde deze zomer een reorganisatie aan. Gedwongen ontslagen werden niet uitgesloten en onduidelijk bleef welke impact de reorganisatie op Nederland heeft.

CNV Voeding zegt dat "de 4200 Nederlandse werknemers in grote onzekerheid verkeren en Unilever geen zekerheid wil scheppen".

Acties

Het concern krijgt tot woensdag de tijd om te reageren op de oproep van de vakbonden, anders volgen er acties. "Dat kan van alles zijn", aldus een onderhandelaar van FNV Bondgenoten.

Werkonderbrekingen of stakingen sluit hij dan ook niet uit. "Unilever pakt gewoon geld af van zijn werknemers om dat direct aan zijn aandeelhouders uit te keren. Het is net een rupsje-nooit-genoeg."

Wat Unilever betreft is het ultimatum van de baan. Vrijdag heeft het concern naar eigen zeggen een brief gestuurd naar de vakbonden om weer om de tafel te gaan zitten en te praten over een sociaal plan voor de herstructurering.

"Die brief en het ultimatum kunnen elkaar gekruist hebben", aldus een woordvoerster van het concern. Unilever zal overigens niet ingaan op de eis van baangarantie. "We hebben dezelfde intentie om eruit te komen. Maar een garantie kunnen we niet geven. Dat geeft ons te weinig flexibiliteit."