NEW YORK - Het onderzoek naar het boekhoudschandaal van Ahold-dochter U.S. Foodservices breidt zich in Amerika mogelijk uit naar de voedingsmiddelenconcerns Sara Lee en ConAgra. Dit schrijft The Wall Street Journal vrijdag.

De onderzoekers hebben informatie ontvangen waaruit blijkt dat vertegenwoordigers van grote voedingsmiddelenconcerns hebben samengespannen met U.S. Foodservice om zo groot mogelijk kortingen op de inkoop te bewerkstelligen.

In het zogeheten 'rebate-inflation scheme' stuurden Sara Lee en ConAgra ontvangstbevestigingen aan U.S. Foodservice voor goederen die niet of gedeeltelijk geleverd werden. U.S. Foodservice noteerde de ontvangsten van de goederen in de boeken, terwijl het bedrijf wist dat er veel minder geld binnenkwam.

ConAgra was niet bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf meldde alleen op de hoogte te zijn van een onderzoek naar de boekhoudpraktijken van Ahold.

Sara Lee ontkende te zijn benaderd door onderzoekers. Volgens het bedrijf zijn de aantijgingen 'onwaar en ongegrond'. "Wij hebben specifieke contracten met elke klant en die voeren we letter voor letter uit", aldus Sara Lee.