UTRECHT - De meeste Nederlanders zijn niet bezig met hun financiële toekomst. Een uitzondering vormt de hoger opgeleide 50-plusser met een inkomen boven de 3000 euro netto per maand.

Dat blijkt uit het onderzoek "Goed geregeld, over geldzaken nu en later", dat het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) maandag heeft gepubliceerd. Het Nibud vroeg onder meer of mensen weten wat voor pensioen zij krijgen en hoeveel geld zij achter de hand hebben voor onvoorziene omstandigheden.

Voor de meeste mensen blijkt geld voor later minder interessant dan geld dat je direct kan uitgeven. Naarmate het pensioen dichterbij komt, wordt de interesse voor financiële planning groter.

Van de dertigers zegt ongeveer een kwart financieel goed voorbereid te zijn op het pensioen. Bij de vijftig-plusser is dat de helft. Maar drie op de tien vijfig-plussers weten niet of zij voldoende pensioen hebben opgebouwd.

Doel

Geld opzij zetten voor een speciaal financieel doel als de eigen woning afbetalen of eerder stoppen met werken, gebeurt nauwelijks. Wel spaart 70 procent van de Nederlanders gemiddeld 300 euro per maand zonder concreet doel.

Van de mensen met een inkomen onder modaal (1700 euro netto) lukt het 40 procent niet regelmatig te sparen. Over die groep maakt Nibud zich zorgen.