BERLIJN - Duitse treinmachinisten dreigen komende dinsdag het werk opnieuw neer te leggen uit onvrede over het vastlopen van de loononderhandelingen met Deutsche Bahn.

Afgelopen vrijdag raakte het treinverkeer in heel Duitsland ernstig ontregeld toen de treinbestuurders 's morgens drie uur lang staakten.

Waarschuwing

In Die Welt am Sonntag zei Manfred Schell, de voorzitter van de machinistenvakbond GDL, dat de bond overweegt te staken met slechts enkele minuten waarschuwingstijd.

De bond heeft Deutsche Bahn tot dinsdag 13:00 uur de tijd gegeven om een nieuw loonvoorstel te doen, anders wordt er onmiddellijk gestaakt, aldus Schell.

GDL eist een loonsverhoging tot 31 procent omdat de bond vindt dat treinmachinisten in Duitsland onderbetaald worden in vergelijking met die in andere Europese landen. Deutsche Bahn wil niet verder gaan dan 10 procent meer loon voor een twee uur langere werkweek.

Vrijdagochtend kon het Duitse staatsspoorbedrijf een deel van het treinverkeer rijdend houden door machinisten van andere vakbonden in te zetten. Bovendien werd een staking bij het goederenvervoer en langeafstandsverkeer verboden door de rechter.

Toch raakten veel intercityverbindingen verstoord. Dagelijks reizen er ongeveer 10 miljoen mensen met de trein in Duitsland.