AMSTERDAM - De Europese politiek roert zich steeds meer om de stijgende euro. De reden is simpel: de oplopende koers van de munt kan een rem zetten op de economische groei. Maandag en dinsdag praten de Europese ministers van Financiën hierover.

De vergadering vormt de opmaat naar een bijeenkomst later deze maand van de ministers van Financiën van de rijkste zeven industrielanden, de G7.

Sarkozy

Verschillende politici hebben zich de afgelopen tijd al met de eurokoers bemoeid. De Franse president Sarkozy ging het verst en riep de Europese Centrale Bank (ECB) op de rente in de eurozone te verlagen.

Ook de Europese werkgevers hebben hun bezorgdheid geuit over de dure euro. Zij zijn bang dat de Europese export in het gedrang komt als de waarde van de munt zo hoog blijft.

Dollar

De euro doorbrak onlangs voor het eerst de grens van 1,40 dollar en staat daar nu iets boven. De stijging had vooral te maken met de renteverwachtingen in de eurozone en de Verenigde Staten.

Analisten hielden rekening met een rentedaling in de VS terwijl in de eurozone juist een hogere rente werd voorzien. Dat laatste maakt de euro interessanter voor beleggers.

Renteverhoging

Nieuwe renteverhogingen in de eurozone lijken voorlopig even niet aan de orde. Donderdag liet de ECB de rente onveranderd staan op 4 procent. De ECB liet in een toelichting doorschemeren geen haast te hebben met nieuwe renteverhogingen.

In eerdere verklaringen werd daar wel op gezinspeeld. De financiële markten gaan er nu vanuit dat de rente voor de rest van dit jaar op het huidige tarief blijft staan.

Een renteverlaging in de Verenigde Staten behoort echter nog steeds tot de mogelijkheden. De bezorgdheid over de afnemende groei van de Amerikaanse economie - die te kampen heeft met een afkoelende huizenmarkt - blijft namelijk overheersen.

Tegen die achtergrond is het de vraag is of de EU en de G7 in staat zullen zijn de koers van de dollar op te krikken.

Voor de VS kan een lage dollar aantrekkelijk zijn voor de export. Een te snelle daling van de Amerikaanse munt kan echter nadelig uitpakken. Obligaties worden minder aantrekkelijk.

Het gevolg daarvan kan zijn dat bedrijven, overheid en ook burgers hun bestedingen en investeringen terugbrengen. Dat kan weer ten koste gaan van de economische groei.

Een afnemende groei in de VS heeft ook weer effect op de rest van de wereld, ook al lijken Europa en Azië er steeds meer in te slagen zelf economische groei te genereren.

"Europa en Azië lijken wel een beetje zonder de VS te kunnen, maar als Amerika in een recessie belandt, hebben ze daar toch last van", zegt econoom Joost van Leenders, Amerika-deskundige bij ABN Amro.

Herstel

Europa is momenteel bezig aan een periode van economisch herstel. De export zit in de lift, de investeringen trekken aan en het gaat steeds beter met de werkgelegenheid. Het enige dat nog wat achterblijft zijn de consumentenbestedingen.

Het is volgens Van Leenders maar afwachten of zij het stokje overnemen als de westerse economie verder afzwakt. "Dat wordt dan onzekerder", aldus de econoom.