WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds is bang dat de oorlog in Irak het herstel van de economie behoorlijk in de weg kan staan. Zelfs als de strijd in het Golfgebied snel achter de rug is, bestaat de kans dat het herstel nog een poos op zich laat wachten.

Dat staat in het halfjaarlijkse Global Financial Stability Report dat het IMF donderdag heeft gepresenteerd. Het rapport is opgesteld op het moment dat de strijd in het Golfgebied nog moest beginnen.

Volgens het IMF mikten de financiële markten op een korte maar hevige oorlog. De strijd in Irak ging donderdag zijn tweede week in en loopt niet op alle fronten even vlekkeloos. Maar ook als alles wel goed zou gaan, kan de onzekerheid in de economie nog even aanhouden, aldus het IMF.

Dreiging terroristische aanslag

De schrijvers van het rapport wijzen erop dat de internationale instabiliteit kan voortduren en bovendien is er ook nog de dreiging van een terroristische aanslag. Het is niet zozeer het verloop van de oorlog, maar de situatie erna die bepaalt hoe de wereldeconomie zich zal ontwikkelen.

Zeepbel

Een lange fase van onzekerheid zal volgens het IMF zeker zijn weerslag hebben op de beurzen. Ondernemingen zullen met teleurstellende winstverwachtingen komen en daardoor zullen de koersen kunnen dalen, aldus het IMF. Wel zegt het IMF dat de negatieve effecten als gevolg van het uiteenspatten van de "zeepbel" op de beurzen minder lijken te worden.

Horst Köhler, directeur van het IMF, ging woensdag in een vraaggesprek met het Duitse weekblad Wirtschaftwoche ook al in op de situatie. Hij sluit niet uit dat de wereldeconomie in een recessie terechtkomt als de oorlog in Irak lang duurt. Volgens hem zijn hoge olieprijzen voor alles een groot risico voor de economie.

Ook de bestedingen van de Amerikaanse consumenten vormen volgens hem een bedreiging, evenals de zwakke positie van de ontwikkelingslanden, die afhankelijk zijn van financiering van buitenaf.