HILVERSUM - De medewerkers van de Veronica Uitgeverij, waar onder meer de bladen Veronica Magazine en Satellite worden gemaakt, hebben donderdag het werk neergelegd. Het personeel protesteert zo tegen de "geldverslindende" televisieafdeling. Door de staking dreigt het blad over twee weken niet te verschijnen.

Dinsdag liep een ultimatum af dat door de vakbonden FNV-Kiem, CNV-Media en de NVJ namens de medewerkers aan de directie was gesteld. In het ultimatum eisten de werknemers een onafhankelijk onderzoek naar de financiële toestand bij Veronica en garanties dat de uitgeverij niet de dupe kan worden van de verliezen bij de televisieafdeling.

Na het aflopen van dat ultimatum werd de directie woensdag de toegang tot de kantoren van de Veronica Uitgeverij ontzegd en wilden de bonden een gesprek met het bestuur van Veronica. Ook aan dat verzoek werd niet voldaan waardoor de bonden donderdagmorgen overgingen tot het uitschrijven van een staking.

Door de acties loopt de verschijning van het Veronica Magazine (1,1 miljoen abonnees) gevaar. Volgende week zal het blad nog gewoon verschijnen omdat deze editie al naar de drukker is. De bonden bereiden een gang naar de Ondernemingskamer in Amsterdam voor waar ze zullen pleiten voor het aanstellen van een onafhankelijke bewindvoerder.

De Veronica-leiding heeft inmiddels laten weten dat ze een kort geding tegen de vakbonden aan zal spannen. In hun ogen is de staking onrechtmatig omdat de directie herhaaldelijk een uitnodiging tot overleg heeft gedaan. De bonden willen echter alleen met het bestuur van de vereniging (VOO) praten. De directie laat verder weten dat ze nog steeds bereid is om te praten met de medewerkers en de bonden. Wanneer het kort geding zal dienen is nog onbekend.

De bonden reageren verbaasd op het kort geding. "Wie neemt er nu de beslissingen bij Veronica?", vragen zij zich in een persbericht af. "Terwijl de advocaat van het bestuur van Veronica vandaag laat weten in te gaan op een nieuwe uitnodiging van vakbonden tot spoedoverleg, besluit iemand anders bij deze omroep een kort geding aan te spannen tegen de staking bij Veronica uitgeverij." Het personeel gaat vooralsnog dan ook door met de staking.