AMSTERDAM - Enkele ondernemers op de Amsterdamse Wallen vinden dat de gemeente Amsterdam de wet Bibob (Bevordering Integriteitbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) op onheuse wijze toepast in de roemruchte hoerenbuurt.

Dat schrijven ze zaterdag in een grote advertentie in Het Parool.

Sommige seksbedrijven en andere firma's zouden iedere drie maanden inzage moeten geven in hun boekhouding, ook al is er geen sprake is van enige betrokkenheid bij strafbare feiten.

Openbaar

Ook zouden gecontroleerde ondernemers niet openbaar mogen maken wat een onderzoek naar hun eigen bedrijf heeft opgeleverd.

Verder zou de gemeente soms weigeren een vergunning te verlenen aan een firma, terwijl er geen bewijs is voor criminele activiteiten. "Een enkel vermoeden is soms voldoende", stellen de ondernemers.

Bibob

Amsterdam probeert sinds enige jaren met de wet Bibob in de hand de georganiseerde criminaliteit op de Wallen tegen te gaan.

Die wet geeft de overheid de mogelijkheid bij het behandelen van vergunningaanvragen onderzoek te doen naar mogelijke criminele activiteiten. Op basis van de resultaten daarvan kan de gemeente besluiten een licentie niet te verlenen.

Zorgvuldig

Een woordvoerster liet in een reactie weten dat Amsterdam "volgens de wet" handelt en de Bibob-regels altijd "heel zorgvuldig" toepast.

"Het idee dat de gemeente willekeurig optreedt, herkennen wij absoluut niet."

Zij wees erop dat de onderzoeken naar eventuele strafbare feiten worden uitgevoerd door het landelijk Bureau Bibob. Amsterdam volgt dan het advies van dit bureau op.