AMSTERDAM - Ayaan Hirsi Ali heeft dit weekeinde en komende week afspraken in binnen- en buitenland in verband met de fondsenwerving voor haar beveiliging.

Dat zei haar advocate Britta Böhler zaterdag naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad.

Omwille van de veiligheid van de oud-VVD-politica vertelde Böhler niet waar Hirsi Ali de komende dagen verblijft.

Wel zei ze dat haar cliënte onderweg beveiligd is. "Ze reist slechts wanneer ze beveiliging heeft." Wanneer Hirsi Ali in Nederland is, draagt de overheid zorg voor haar veiligheid.

Hoe een en ander geregeld is met beveiliging in het buitenland, nu de Nederlandse overheid die niet meer betaalt, maakte de advocate ook niet bekend.

Onverwacht

Hirsi Ali kwam maandag voor velen onverwacht vanuit de Verenigde Staten (VS) terug naar Nederland, omdat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie had aangegeven niet langer voor haar beveiliging in het buitenland te willen betalen.

De bewindsman gaf aan dat aan Hirsi Ali duidelijk was gemaakt dat de bekostiging per 1 oktober zou eindigen. De oud-politica zelf was in de veronderstelling dat haar toezeggingen zonder deadline waren gedaan, meldde Böhler.

Zoeken

Premier Jan Peter Balkenende zei vrijdag dat Hirsi Ali eerder had kunnen beginnen met zoeken naar financiers voor beveiligers.

De Amerikaanse overheid betaalt niet voor persoonsbeveiliging van burgers. Hirsi Ali meent dat dat niet kon, omdat ze buiten het salaris van haar werkgever geen inkomsten mocht genereren zolang ze geen permanente verblijfsvergunning had. Die green card kreeg ze eind september.