LONDEN - De angst dat de oorlog in Irak mogelijk langer zal duren dan verwacht, heeft de olieprijs donderdag verder opgedreven. Een vat Brent-olie noteerde in Londen 26,38 euro, een stijging van ongeveer 4 procent. Ook de etnische onlusten in Nigeria hebben invloed op de prijs. Irak en Nigeria waren samen goed voor bijna 6 procent van de olieproductie.

De prijsstijging voltrok zich na uitlatingen van een Britse legercommandant in het Golfgebied. Hij zei dat het nog drie maanden zal duren voor de olie-export uit het zuiden van Irak kan worden hervat. Sommige analisten hadden een vroeger tijdstip verwacht. Voordat de oorlog in Irak uitbrak, produceerde het land 2,2 miljoen vaten (159 liter) per dag.

In de aanloop naar de oorlog steeg de prijs van een vat olie tot ver boven de 30 dollar. Toen de strijd eenmaal losbrak daalde de prijs, maar het vooruitzicht dat het allemaal langer kan duren maakt de olie weer duurder.

Het etnisch geweld in Nigeria heeft ertoe geleid dat in de olierijke Nigerdelta 800.000 vaten minder dan normaal worden geproduceerd. Onder normale omstandigheden is Nigeria goed voor 2,2 miljoen vaten per dag. Het is daarmee de belangrijkste oliestaat in Afrika en een van de belangrijkste wereldwijd.

Etnische leiders in Nigeria hadden ingestemd met een bestand, waardoor een aantal buitenlandse multinationals, waaronder Shell, terug kon naar het gebied. Maar de bedrijven zeggen dat het nog steeds niet veilig is.