AMSTERDAM - De ondergang van de gloeilamp door het toenemende gebruik van spaarlampen kost circa 1400 Amerikanen en Brazilianen hun baan. Dat schrijft De Volkskrant zaterdag. In Nederland zullen vooralsnog geen ontslagen vallen, laat fabrikant Philips weten aan het dagblad.

In navolging van onder meer de Europese Unie en Australië, gaan er in de Verenigde Staten steeds meer stemmen op om de klassieke gloeilamp helemaal uit te bannen. De energiebesparende spaarlamp wint wereldwijd steeds meer terrein.

Als gevolg van de fikse daling van de productie van gloeilampen in de afgelopen vijf jaar, sluit het Amerikaanse General Electronic verschillende fabrieken. De gloeilampenfabriek in Rio de Janeiro loopt de meeste klappen op, daar verdwijnen 900 arbeidsplaatsen.

Kroonluchter

"De voordelen van de gloeilamp boven de spaarlamp zijn aan het verdwijnen", zegt een woordvoerder van marktleider Philips in De Volkskrant. "Het excuus dat ze niet in de kroonluchter passen is verleden tijd." Spaarlampen zijn tegenwoordig in dezelfde afmetingen en kleuren te krijgen als de gloeilamp.

Philips verhuisde in het verleden haar gloeilampfabrieken naar Polen en China. In Nederland maakt het bedrijf vooral nog tl-buizen. Volgens de woordvoerder zullen er in Nederland geen ontslagen vallen door de teruglopende vraag naar gloeilampen.

Verbruik

Spaarlampen verbruiken gemiddeld 75 procent minder energie dan een gloeilamp en gaan bovendien langer mee.