AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs boog de negatieve stemming rond het middaguur om. De AEX-index stond toen op 494,96 punten, dat is bijna een punt (0,14 procent) meer dan het slot van maandag. Een paar belangrijke hoofdfondsen wonnen wat, een paar kwamen helemaal niet in beweging. De meerderheid ging omlaag.

Bekijk video

Koninklijke Olie was een van de spaarzame stijgers op de beurs. Het aandeel noteerde dik een procent hoger op 54,40 euro. "Opmerkelijk", aldus een handelaar. "De koers stijgt terwijl de prijs voor de olie maandag met bijna een procent is gedaald."

Het aandeel van uitgever Wolters Kluwer bleef het goed doen. Een duidelijke reden weet de handelaar niet te geven. "Wolters doet het netjes, evenals de andere uitgevers." Het aandeel stond rond het middaguur op 26,25 euro, een stijging van 0,7 procent.

Voor opvallende bewegingen waren de MidKap, de index van de middelgrote fondsen, en de lokale markt interessanter. Op de lokale markt boekten Pharming en Free Record Shop bijna astronomische winsten. Bij Pharming betreft dat vooral het percentage. Het aandeel van het biotechnologiebedrijf won maar liefst 72 procent op ,55 euro. Het nieuws van maandag, dat Pharming en partner Genzyme overeenstemming bereikten en Pharming in leven lijkt te blijven, dreef de koers van het aandeel op.

Free Record Shop

Oprichter Hans Breukhoven van Free Record Shop maakte voorbeurs bekend dat hij alle uitstaande aandelen van de keten wil kopen. Het fonds verdwijnt dan van de beurs. Breukhoven biedt 15,25 euro per aandeel, dat is een premie van 61 procent ten opzichte van de koers van maandag. Rond het middaguur stond het aandeel ruim 56 procent hoger op 14,85 euro, bijna gelijk aan wat Breukhoven ervoor over heeft.

Op de MidKap bungelde het supermarktconcern Laurus weer eens onderaan de lijst. Het aandeel moest bijna 2 procent inleveren op ,05 euro. Laurus bevestigde dinsdagochtend dat het andermaal voor de rechter verschijnt. Ditmaal om een beslaglegging van f 10 miljoen te laten opheffen.

Europese beurzen afwachtend

De Europese beleggers wachtten dinsdagmorgen af wat het bestuur van de Amerikaanse centrale banken later op de dag met de rente gaat doen. Vrijwel iedereen gaat er vanuit dat de rente in de Verenigde Staten met 0,25 procentpunt naar beneden gaat, maar voordat het besluit is gevallen wil niemand zich een buil vallen.

De handel zag er dan ook kalm uit. Doordat Wall Street maandag lager sloot, waarbij zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq-index onder een psychologisch belangrijke grens zakte, waren de Europese beurzen allemaal lager.

In Londen stond de FTSE-index in de ochtend op een verlies van ,5 procent. In Frankfurt was de DAX-index 0,75 procent lager en in Parijs moest de CAC-index het doen met een verlies van 0,9 procent.

Euro

De euro kroop omhoog tot boven de 89 dollarcent. Een van de eerste koersen luidde dinsdag 0,8910 dollar tegen 0,8880 dollar bij het eind van de handel maandag. De dollar begon op f 2,4720 na op de voorgaande dag te zijn gesloten op f 2,4800. Voor het pond sterling werd f 3,5435 opgegeven. De slotkoers van maandag bedroeg ,5575.