De Britse bank Barclays heeft zijn bod op ABN Amro ingetrokken. Dat heeft Barclays vrijdag bekendgemaakt. Daarmee valt de grootste bank van Nederland vrijwel zeker in handen van het rivaliserende bankentrio Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland (RBS).

Barclays zei in een toelichting dat ruim 4 miljoen aandelen, ofwel 0,2 procent van alle aandelen ABN Amro, zijn aangemeld. De Britse bank was in eerste instantie de favoriet van ABN Amro.

Het fusieprotocol met ABN Amro is volgens de Britse bank nu beëindigd. ABN Amro verklaarde de van te voren afgesproken boete van 200 miljoen euro te betalen.

Kosten

Deze zogenoemde 'break fee' overtreft volgens de Britten "beduidend de kosten die Barclays heeft gemaakt in verband met het bod"..

Een woordvoerder van ABN Amro zei verder "de beslissing van Barclays voor kennisgeving aan te nemen". "We waarderen dat Barclays een bod op ABN heeft gedaan. Dat geeft aan dat zij veel vertrouwen hebben in onze bank en de medewerkers.''

Teleurgesteld

Bestuursvoorzitter John Varley van Barclays is teleurgesteld maar niet moedeloos over het verlies van het maandenlange overnamegevecht rond ABN Amro.

Varley zei ervan overtuigd te zijn dat Barclays en ABN Amro goed bij elkaar zouden passen. De Britse bank was volgens hem echter vastbesloten niet te veel te betalen voor de grootste bank van Nederland.

Termijn

Donderdag verliep de aanmeldingstermijn van het bod van Barclays. De Britten boden 33,25 euro per aandeel, het bankentrio ongeveer 38 euro per aandeel.

De termijn voor aandeelhouders ABN Amro om hun stukken aan te melden bij het trio verstrijkt vrijdagmiddag om 15.00 uur.

Fortis

Fortis verwacht pas volgende week mededelingen te kunnen doen over het aantal aangemelde aandelen voor het bod van het bankentrio.

"Vandaag en in het weekend is geen nadere communicatie van ons te verwachten", aldus een woordvoerster van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar vrijdag.

Rivaal

De woordvoerster wilde verder niet inhoudelijk reageren op de intrekking van het bod van rivaal Barclays. "We nemen de beslissing van Barclays ter kennisgeving aan."

Bos

Minister Wouter Bos is blij dat ABN Amro als merk behouden blijft met de verwachte overname door het bankentrio Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland.

De vicepremier zei na afloop van de ministerraad ook blij te zijn met een sterke bank die de Benelux als thuisbasis heeft. Hij wees erop dat Fortis Belgisch-Nederlands is. "Je kunt je oranjegevoel ook optrekken aan Fortis."

Instemmen

Daarbij stelde Bos dat met het terugtrekken van de Britse bank Barclays in de strijd om ABN Amro, de overname door het rivaliserende bankentrio nog niet 100 procent rond is. De aandeelhouders moeten nog instemmen en ook heeft de minister voorwaarden gesteld bij het afgeven van een verklaring van geen bezwaar voor de overname.

Het aandeel ABN Amro bleef vrijdagmiddag nog tientallen centen onder het bod per aandeel van het trio hangen. Rond 14.30 uur stond het aandeel op 37,70 euro.