BERLIJN - Het treinverkeer in Duitsland is vrijdagochtend ernstig ontregeld geraakt door een staking van treinmachinisten. De machinisten protesteerden daarmee tegen het vastlopen van de loononderhandelingen met Deutsche Bahn.

De treinmachinisten, vertegenwoordigd door de vakbond GDL, legden het werk 's ochtends tussen acht en elf uur neer in heel Duitsland. Daardoor werden vooral het regionale en lokale treinverkeer getroffen. Een rechtbank in Chemnitz verbood op het laatste moment een staking bij het goederenvervoer en het intercity-verkeer.

Dit verbod werd echter niet overal opgevolgd, want ongeveer een derde van de 750 intercity-treinen stond stil. De treinen die wel reden, werden bemand door personeel dat is aangesloten bij andere vakbonden. Ongeveer tien miljoen mensen maken dagelijks gebruik van de trein in Duitsland.

Loonsverhoging

GDL eist een loonsverhoging tot 31 procent voor zijn 31.000 leden. Deutsche Bahn wil niet verder gaan dan een loonsverhoging van 10 procent in ruil voor een twee uur langere werkweek. GDL-voorzitter Manfred Schell heeft met meer acties gedreigd als het Duitse staatsspoorbedrijf niet toegeeft aan de eisen van de bond.

GDL vindt dat de lonen van treinbestuurders in Duitsland te laag zijn in vergelijking met die in andere Europese landen. De machinisten legden in de zomermaanden ook al het werk neer uit onvrede over het verloop van de loononderhandelingen.

Deutsche Bahn, dat in 2009 gedeeltelijk wordt geprivatiseerd, sloot eerder dit jaar al wel een nieuw loonakkoord met de twee grootste vakbonden Transnet en GDBA. Daarin werd een loonsverhoging van 4,5 procent plus een eenmalige bonus van 600 euro overeengekomen.