AMSTERDAM - De Europese beurzen stonden donderdag aan het einde van de ochtend eensgezind in de min. Vooral de trage vorderingen van de Britse en Amerikaanse troepen in Irak bepaalden de stemming. Het tweede Amerikaanse front in het noorden maakte weinig indruk. De olieprijs liep op, evenals de koers van de dollar.

Beursstemming (video): Financials drukken de AEX.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Gucci minder slecht dan verwacht.
Verder: Aegon neemt impairmentlast volgens US Gaap. AM verwacht lagere winststijging in 2003.

De AEX-index in Amsterdam liet een stand van 260,36 punten zien, een daling van 6,35 punten of 2,4 procent. Toen berichten binnenkwamen over een Iraakse raket richting Koeweit waren de sterkste koersdalingen te zien.

Slechts drie fondsen noteerden zwarte cijfers: Numico, TPG en IHC Caland. Het voedingsconcern ging woensdag hard onderuit. Donderdag zorgden koopjesjagers dat het aandeel weer enigszins opkrabbelde. IHC Caland presenteert later op de middag de jaarcijfers.

Een van de grootste dalers was verzekeraar Aegon. Het bedrijf liet woensdag weten dat de winst volgens Amerikaanse boekhoudregels lager uitvalt dan volgens Nederlandse regels. Het aandeel liet 3,7 procent. Andere financiële waarden (ABN Amro, Fortis en ING) bungelden ook onderaan de AEX-index.

Gucci

Beleggers reageerden nauwelijks op de jaarcijfers van Gucci. Het fonds daalde licht: 0,3 procent. De Italiaanse producent van mode en luxe goederen heeft vorig jaar de nettowinst hard zien dalen van ,5 miljoen euro naar 226,8 miljoen euro.

Midkap

In de MidKap-index (min 0,6 procent) behoorde luchtvaartmaatschappij KLM tot de dalers. De luchtvaartsector heeft het zwaar te verduren door de oorlog in Irak. De KLM heeft bijvoorbeeld vluchten moeten schrappen. Heijmans en Boskalis voerden de MidKap aan.

Van de overige beurzen in Europa waren de verliezen het grootst in Parijs. Daar daalde de CAC-index 1,8 procent. De Londense FTSE-index moest 0,8 procent terug. In Frankfurt leverde de DAX-index 1 procent in.

Euro

In de Europese valutahandel belandde de euro boven de 1,07 dollar. Aan het einde van de ochtend ging de munteenheid voor ,0730 dollar van de hand tegen 1,0680 woensdagmiddag. In ponden sterling steeg de eurokoers van 0,6780 naar 0,6820.