WIESBADEN - Miljoenen Duitsers hebben veel meer geleend dan verantwoord is. De organisatie Creditreform berichtte volgens de vrijdageditie van de krant Bild dat 7,4 miljoen Duitsers veel te veel hebben geleend en diep in de schulden zitten.

De in 1879 in Mainz opgerichte instelling Creditreform richt zich op kennis over kredietverstrekking. Afgelopen jaar moesten meer dan 92.000 mensen in de Bondsrepubliek zich als volkomen onvermogend laten registreren. Dat faillissement trof daarmee bijna een derde meer burgers dan in 2005.

De gemiddelde schuld bedraagt 37.000 euro. Meer dan de helft daarvan is uitgeleend door banken. Ruim 60 procent van de mensen met de hoogste schulden heeft een netto inkomen van circa 900 euro per maand.

Mannen

Het gemiddelde inkomen van de miljoenen schuldenaren is 1150 euro netto per maand. Bijna de helft woont alleen. Beduidend meer mannen dan vrouwen hebben te hoge schulden.

Bijna 30 procent van de betrokkenen geeft het verlies van zijn of haar baan als reden voor de financiële problemen. 13 Procent wijt het aan echtscheiding of aan het overlijden van de levenspartner.