Oprichter Hans Breukhoven besloot alle uitstaande aandelen te kopen

AMSTERDAM - Oprichter Hans Breukhoven van de Free Record Shop koopt alle uitstaande aandelen van de keten van cd-zaken. Hierdoor wordt het aandeel van de beurs gehaald. Volgens Breukhoven zijn er geen redenen die een notering aan Euronext Amsterdam nog rechtvaardigen. Dat heeft Free Record Shop dinsdag bekendgemaakt.

Bekijk video

Breukhoven biedt 15,25 euro (f 33,55) per aandeel. Dat is een premie van 61 procent ten opzichte van de koers van maandag. Toen sloot het aandeel op 9,50 euro. "De beursnotering biedt Free Record Shop nauwelijks meer toegevoegde waarde", aldus het bedrijf.

Het aandeel heeft dit jaar op het hoogste punt op 19 euro gestaan. De afgelopen twaalf maanden is het bedrijf 42 procent van zijn waarde kwijtgeraakt op de beurs.

Op dit moment vertegenwoordigen de uitstaande aandelen een waarde van ruim 35 miljoen euro (f 77 miljoen). Er staan 3.711.000 aandelen uit. Breukhoven bezit al ongeveer 51 procent van de aandelen Free Record Shop. Hij bracht zijn bedrijf eind 1989 naar de beurs.

Het afgelopen jaar is voor de Free Record Shop ronduit tegengevallen. De nettowinst daalde over het boekjaar 2000/2001 met procent naar 5,8 miljoen euro. Dat is volgens het bedrijf te wijten aan een hoger kostenniveau dan vorig jaar. De omzet steeg met 8,8 procent tot 251,8 miljoen euro.

"Ik vind het uiteraard teleurstellend dat we geen hogere winst kunnen rapporteren", aldus Breukhoven in zijn persbericht. "Wij denken echter dat we met de genomen en de te nemen kostenmaatregelen de daling in het resultaat kunnen stoppen."

Evengoed doet Breukhoven gezien de huidige onzekerheid over het gedrag van de consument geen uitspraak over de gang van zaken in het lopende boekjaar.

Breukhoven zei dinsdag de raad van commissarissen te hebben moeten beloven de Free Record Shop niet te verkopen als hij eenmaal alle aandelen in handen heeft.