BRUSSEL - Het Europees Parlement daagt de Europese Commissie voor de Europese rechter vanwege de strikte regels voor vloeistoffen in de handbagage van vliegtuigpassagiers. Het EP wil dat de Commissie openheid geeft over de noodzaak voor de regels.

Het parlement wil zelf van de vloeistoflimieten af. Het EP bakkeleit al langer met de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, over de maatregelen die het risico op een terroristische aanslag in een vliegtuig moeten verkleinen.

Maar volgens veel Europarlementariërs is nooit aangetoond waarom alleen nog maar kleine tubes en flesjes tandpasta, aftershave en gel zijn toegestaan en ook nog alleen in een doorzichtige plastic zak.

Lange rij

"Ik kan de lange rijen bij de douane niet begrijpen als niet openbaar mag worden waarom het verbod op vloeistoffen zo belangrijk is", aldus PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma.

VVD-europarlementariër Jeanine Hennis wijst op de verwarrende toestanden voor passagiers. "Ze weten niet welke regels gelden, wat ze precies mogen meenemen, in welke verpakking en ga zo maar door. Is mozzarella verdacht in lidstaat A, in lidstaat B levert het geen problemen op." Zij wil dat de Commissie verplicht wordt de geheime achtergronden van de maatregelen te openbaren.