DEN HAAG - Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) heeft donderdag uitgehaald naar thuiszorginstellingen die klagen over tekorten, maar vooral bezig zijn van dure krachten af te komen.

Ze onderschreef de analyse van VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg dat er sprake is van een "ijskoude sanering" in de thuiszorg.

Thuiszorginstellingen klagen dat ze duizenden mensen moeten ontslaan nu de gemeenten sinds begin dit jaar bij hen huishoudelijke hulp moeten inkopen.

Kostprijs

Om deze opdrachten binnen te slepen, zijn veel instellingen onder de kostprijs gaan zitten. Daar komt nog eens bij dat cliënten in de nieuwe opzet veel vaker lichtere hulp krijgen dan de zwaardere huishoudelijke verzorging die ze vorig jaar nog kregen.

Daarom moeten de aanbieders van thuiszorg nu af van dure krachten. Dezen kunnen dan als alpha-hulp goedkopere huishoudelijke hulp gaan leveren. De alpha-hulpen zijn freelancers die minder goede arbeidsvoorwaarden hebben dan de vaste krachten van een instelling.

Verdiensten

Van Miltenburg hekelde instellingen die risico's op de alpha-hulpen afschuiven en de verdiensten in eigen zak steken. "Hardwerkende vrouwen zijn de dupe van deze kille sanering."

Ze vroeg zich af hoeveel dikbetaalde managers hun baan in de thuiszorg kwijt dreigen te raken.

Noodklok

Staatssecretaris Bussemaker wil de goede instellingen niet tekortdoen. "Maar er zijn ook zorgaanbieders die de noodklok luiden terwijl we weten dat er zich bij hun cliënten geen al te grote problemen voordoen."

Ze stelde met de zorgaanbieders geen medelijden te hebben, vooral niet als deze medewerkers dwingen alpha-hulp te worden terwijl de top genereuze salarissen opstrijkt.

Aannames

De staatssecretaris waarschuwde voor al te wilde aannames over het aantal dreigende ontslagen. Brancheorganisatie Actiz heeft het over 12.000 ontslagen, maar bij het speciale meldpunt dat Bussemaker met een aantal organisaties heeft ingesteld zijn 5000 meldingen van eventuele ontslagen binnengekomen.

Het CWI meldde eerder slechts tweehonderd ontslagaanvragen binnen te hebben gekregen. Bussemaker erkende dat daar nu vijfhonderd bij zijn gekomen van thuiszorginstelling Vierstroom.