TURIJN - Het Italiaanse concern Fiat gaat in het kader van een grootscheepse herstructurering wereldwijd achttien fabrieken sluiten in de periode 2002-2004. Hierdoor gaan 6000 banen verloren. Hoewel er ook in het thuisland twee fabrieken dicht gaan, verdwijnen alle banen in het buitenland. Dit heeft het concern maandagavond bekendgemaakt na afloop van een bestuursvergadering.

Fiat kondigde tevens aan volgend jaar voor 2 miljard euro aan bezittingen te gaan verkopen. Verder wil het concern zijn aandelenkapitaal met 1 miljard euro uitbreiden.

Het concern maakte ook bekend dat zijn topman Roberto Testore van Fiat Auto ontslag neemt. Hij wordt opgevolgd door Giancarlo Boschetti, die nu nog leiding geeft aan Fiats vrachtwagendivisie Iveco. Boschetti vervangt Testore aan het einde van dit jaar.

Over het opstappen van Testore, die in 1996 de leiding kreeg over de autodivisie van Fiat, werd al enige tijd gespeculeerd. Hij slaagde niet in zijn missie om via de verkoop van personenauto's bij te dragen aan het opkrikken van het resultaat van het hele concern. Fiat is onder andere ook actief in media en de agro-industrie.

Fiat, de vijfde autofabrikant van Europa, zucht onder een schuld die in het derde kwartaal met 2 miljard euro is opgelopen tot in totaal 7,5 miljard euro. Het concern hoopte eerder de schuld aan het einde van dit jaar te kunnen terugbrengen tot 3,5 miljard euro.

De autofabrikant liet vorige maand weten dat het resultaat dit jaar scherp zal dalen ten opzichte van het vorig jaar, nadat het concern eerder had aangekondigd dat de groepswinst 29 procent hoger zou uitkomen.