AMSTERDAM - Een glaasje appelsap wordt binnenkort duurder. Friesland Foods, producent van onder meer Goudappeltje, voorziet "forse prijsstijgingen" wegens een tegenvallende oogst in Oost-Europa.

Een woordvoerder van de zuivel- en vruchtendrankenproducent verklaarde dat ook andere vruchtensappen waarin appelsap is verwerkt zullen moeten meegaan in de prijsstijging.

Friesland Foods wordt nu geconfronteerd met hogere inkoopprijzen door een krapte op de markt, aldus de woordvoerder. Daar is onder meer een late vorstperiode in Polen debet aan, waardoor de oogst flink lager uitvalt dan vorig jaar.

Prijzen

Dit zal al in november doorwerken in de prijzen. Hoe groot de prijsstijging zal zijn, wil Friesland Food niet zeggen. Uiteindelijk bepalen supermarkten de consumentenprijs, benadrukte de woordvoerder.

De prijs voor zogenoemde 'industrie-appels' is dit jaar circa een kwart hoger dan vorig jaar, zo meldde Fruitmasters, een van de grootste fruitveilingen en distributeurs van Nederland. Ook andere producten waarin appels zijn verwerkt, bijvoorbeeld appelmoes, zullen naar verwachting duurder worden.

Ook handappels die bij de Nederlandse groenteboeren en supermarkten liggen, worden de komende periode mogelijk iets duurder. Hoewel deze appels veelal uit de Benelux en Duitsland komen en niet te maken hadden met vorst, valt de oogst dit jaar toch iets tegen.

Prijs

Dat meldde donderdag een zegsman van het Productschap Tuinbouw. Per wanneer de prijs zal aantrekken viel nog niet te zeggen.

Fruitmasters spreekt tegen dat de oogst in Nederland tegenvalt, maar denkt dat de prijs van handappels hier zal stijgen door een toenemende vraag uit Oost-Europa. Daar zal in de loop van de winter een tekort optreden. De prijs voor een kilo appeltjes zou dan met 10 tot 20 procent omhoog kunnen gaan, aldus Fruitmasters.