NIEUWEGEIN - Projectontwikkelaar AM, het voormalige Amstelland MDC, heeft een sterk jaar achter de rug. De nettowinst kwam uit op 52 miljoen euro. Dat is een stijging van maar liefst 58 procent vergeleken met 2001, toen de onderneming een winst van 33 miljoen euro in de boeken schreef. Dat heeft het bedrijf donderdag voorbeurs bekendgemaakt.

AM noteerde een omzet van 846,8 miljoen euro. In 2001 was dit nog 741,4 miljoen. Een groot deel van de winstgroei is te danken aan de ontwikkeling van winkelcentra. Vooral in Zuid-Europa is daar grote vraag naar. AM verdient relatief veel aan de bouw van winkelcentra.

De bouw van huizen viel in Nederland 15 procent terug. Projecten werden vertraagd door onder meer capaciteitsproblemen en de ingewikkelde regelgeving, aldus AM. In het begin van het jaar was er vooral vraag naar dure huizen, maar in de tweede helft van 2002 kwam de nadruk op goedkopere woningen te liggen. AM verkocht 3026 huizen tegenover 2772 in 2001. De onderneming wist haar winstgevendheid in deze sector te verbeteren.

De Nederlandse kantorenmarkt bleef zwak, met als gevolg dat de prijzen daalden. De resultaten van AM vielen dan ook lager uit. Alleen verhuizingen van overheidsinstanties hielden de vraag enigszins overeind. Verder kreeg AM het afgelopen jaar 800 hectare meer land in bezit. De projectontwikkelaar heeft nu 1080 hectare onder zijn hoede.

AM is positief over het lopende jaar. Het bedrijf verwacht dat de winst per aandeel tussen de 10 en 15 procent zal groeien.