AMERSFOORT - Nederlanders vinden zichzelf energiebewust, maar hebben geen idee van wat ze uitgeven aan energie en van de belastingen en heffingen op hun rekeningen voor elektriciteit en gas.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Vereniging Eigen Huis heeft laten uitvoeren onder ruim duizend woningbezitters.

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat slechts een op de vijf Nederlanders weet dat belastingen en heffingen 45 procent uitmaken van de elektriciteitsrekening en 36 procent van de rekening voor gas.

De doorsnee Nederlander vindt een belasting van 10 procent op huishoudenergie redelijk, zo blijkt uit het opinieonderzoek.

Geen idee

Veel Nederlanders weten niet precies hoeveel ze maandelijks uitgeven aan gas en elektriciteit. Een op de drie ondervraagden geeft aan dat ze geen idee hebben wat er van de rekening wordt afgeschreven voor deze producten.

Iets meer dan de helft zegt het wel zo ongeveer te weten, maar kan geen goede schatting geven. Een op de tien Nederlanders kan de bedragen zonder problemen oplepelen.

Energiebewust

De meeste respondenten omschrijven zichzelf als energiebewust. "Slechts 5 procent zegt zich niet bezig te houden met energiebesparing en tweederde vindt dat hij zelf energiezuiniger leeft dan de gemiddelde Nederlander", constateert VEH.

"Toch moet energiebesparing voor de meeste mensen niet te veel moeite kosten. Daardoor blijft het vaak bij kleine dingen als het inschroeven van spaarlampen."

Energielabel

De meeste huizenkopers zijn enthousiast over het energielabel voor woningen, dat vanaf 1 januari duidelijk maakt hoe goed of slecht een huis presteert op het gebied van energieverbruik.

Op dit moment speelt de energieprestatie van een huis nog niet zo'n belangrijke rol bij de koper. Niet meer dan drie op de tien huizenkopers laten zich door de verkopende partij informeren over zaken als de aanwezigheid van isolatie, dubbele ramen en een hoog rendement cv-ketel.