LONDEN - Het aandeel Barclays schoot donderdag op de beurs van Londen omhoog na geruchten dat de Britse bank overgenomen zou kunnen worden door de Bank of America. De Amerikaanse branchegenoot zou 7,50 Britse pond per aandeel willen bieden. De koers van de Britse bank ging donderdag met bijna 3 procent omhoog naar 6,57 pond.

De Britse bank werd al langer gezien als een mogelijke overnameprooi van de Bank of America, die recent de Amerikaanse tak van ABN Amro, LaSalle, heeft aangekocht. Barclays gaat vrijwel zeker de strijd rond de overname van ABN Amro verliezen van het consortium Fortis, Banco Santander en Bank of Scotland, omdat het bod van de Britse bank circa 9 miljard euro lager is.

Ook andere banken boekten donderdag winst in Londen. Royal Bank of Scotland kreeg er 2,5 procent bij en het geplaagde Northern Rock boekte bijna 14 procent winst.

Northern Rock, dat de afgelopen weken bijna 90 procent van zijn waarde verloor na het nieuws dat de bank in de problemen was gekomen als gevolg van de kredietkrapte, profiteerde van de berichten dat Citigroup bereid is een overname van Northern Rock te financieren.