NEW YORK - De beurs van New York heeft zich vorige week rijk gerekend. Zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq-beurs passeerden toen psychologisch belangrijke puntengrenzen. Dat leek veelbelovend voor de nieuwe handelsweek. Maar maandag gingen de indices op de terugtocht.

De Dow, de graadmeter van dertig hoofdfondsen, verloor 128,01 punten ofwel 1,27 procent en eindigde op 9921,45. De Nasdaq-index, die wordt gedomineerd door technologiefondsen, daalde 29,14 punten ofwel 1,44 procent tot 1992,12 punten.

Volgens handelaren overheerste op de beursvloeren het gevoel dat het voortvarend doorbreken vorige week van de 10.000-puntengrens van de Dow en de 2000-puntenbarrière van de Nasdaq iets teveel van het goede was. "Het ging te snel en te hard", zei een van hen.

Computerconcern Compaq was een van de blikvangers. Het aandeel zakte met ruim 14 procent. Dit weekeinde werd duidelijk dat de fusie met concurrent Hewlett-Packard nog lang geen gelopen race is, nu alle aandeelhoudende nazaten van de oprichters van beide concern zich er tegen verzetten. Hewlett-Packard verloor ook, maar bij dit aandeel bleef de schade beperkt tot een daling met 2,21 procent.

De technologiefondsen leden maandag ook onder de omzetwaarschuwing van JDS Uniphase, leverancier van glasvezelnetwerken. Het bedrijf zelf verloor 5,51 procent.

Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Fed, vergadert dinsdag. Algemeen wordt rekening gehouden met een nieuwe renteverlaging. De markt wacht met meer spanning naar wat voorzitter Alan Greenspan gaat zeggen over de stand van zaken van de Amerikaanse economie.

De euro steeg van 0,8880 (de slotkoers in Amsterdam) naar ,8902. Een dollar deed in New York f 2,4734 tegen f 2,4800 in Amsterdam.