NIEUWEGEIN - De huizenprijzen in Nederland zijn in het derde kwartaal opnieuw gestegen. In vergelijking met het tweede kwartaal nam de prijs van een verkochte woning gemiddeld toe met 1,1 procent.

Dat meldde makelaarsorganisatie Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.

Voor een woning moet op dit moment gemiddeld 248.000 euro worden betaald. Ten opzichte van een jaar geleden is dat een stijging van 4,3 procent.

Tweedeling

Volgens de NVM valt steeds meer een tweedeling op de koopwoningenmarkt waar te nemen. De duurdere huizen stijgen daarbij bovengemiddeld, terwijl de prijsstijging van de goedkopere woningen achterblijft.

De betaalbaarheid van koopwoningen is volgens de NVM nog meer onder druk komen te staan "De schaarste aan woningen blijft en de prijzen blijven daardoor stijgen. De betaalbaarheid van woningen zal daarmee alleen maar afnemen", aldus NVM-voorzitter Ger Hukker.

Verontrustend

De prijsstijgingen van de huizen in het overgrote deel van Nederland gaan harder dan de inflatie. Hukker noemt deze ontwikkeling "verontrustend" omdat dit gepaard gaat met een geringe bouwproductie, een stagnerende loonontwikkeling en een licht oplopende rente.

Vooral in de Randstad is er volgens Hukker onvoldoende nieuwbouw en een te klein aanbod van kwalitatieve koopwoningen voor modale huishoudens die de prijzen in de Randstad bovengemiddeld omhoog duwen. "Door de hoge prijzen en het ontbreken van veelgevraagde eengezinswoningen prijst de Randstad zich uit de markt."