AMSTERDAM - Huub Willems, president van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, heeft op kosten van advocaten van ABN Amro een reis naar New York gemaakt.

Terwijl de zaak rond de verkoop van ABN Amro-dochter LaSalle nog liep en hij zich daar nog over moest uitspreken, sprak hij in de Verenigde Staten op een seminar van advocatenkantoor NautaDutilh. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

Willems vloog op kosten van NautaDutilh businessklas naar New York. Hij verbleef daar één nacht in het hotel Waldorf Astoria. Een woordvoerder van NautaDutilh noemt de vergoeding van de kosten 'doodnormaal'. "Het is een zaak van hoffelijkheid dat als je iemand uitnodigt, je óók zijn ticket en zijn hotel betaalt."

Willems deed uitspraak in de zaak die de Vereniging van Effectenbezitters had aangespannen om de verkoop van de Amerikaanse dochter LaSalle te voorkomen. De president hield de transactie op 3 mei tegen. Een dag eerder was hij volgens NautaDutilh nog in New York, schrijft de krant.

Verbijsterend

Hoewel de uitspraak van Willems niet gunstig was voor ABN Amro vindt een anonieme collega-rechter van het gerechtshof de reis van Willems 'verbijsterend'. "Het is in strijd met de richtlijnen van de rechterlijke macht."

"Als je op kosten van het kantoor van één van de partijen een snoepreisje maakt, moet je dat op z'n minst kenbaar maken aan de andere partij", verklaart de rechter in De Telegraaf. "Maar eigenlijk moet je zo'n tripje helemaal niet maken. De onpartijdigheid van de rechter mag nooit ter discussie komen."

De president van het gerechtshof heeft volgens de zegsvrouw van NautaDutilh wel aangegeven op het seminar niet te willen spreken over ABN Amro. Dat is ook niet gebeurd, schrijft de krant. Willems was niet bereid tot commentaar.