AMSTERDAM - De hoofdrolspelers in de overnamestrijd om ABN Amro maken zich op voor de eindspurt. Het ABN Amro-personeel ontving woensdagochtend een soort afscheidsbrief van bestuursvoorzitter Rijkman Groenink.

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis kreeg later op de dag een belangrijke goedkeuring van de Europese Commissie.

Deze week loopt de termijn af waarin beleggers hun aandelen kunnen aanbieden. Het bod van het consortium bestaande uit Banco Santander, Royal Bank of Scotland (RBS) en Fortis ligt bijna 10 miljard euro hoger dan dat van het rivaliserende Barclays.

Tot donderdag 15.00 uur hebben aandeelhouders van ABN Amro de tijd hun stukken aan te bieden aan het Britse Barclays. Hoogstwaarschijnlijk wachten ze een dag. De biedingstermijn van het bankentrio loopt vrijdag om 15.00 uur af.

Veranderingen

Aan een lange periode van onzekerheid komt een einde, schreef Groenink in zijn brief. Volgens de topman zal een overname van de grootste bank van Nederland "voor de meesten van ons niet direct tot ingrijpende veranderingen leiden".

Groenink, die vorige week werd geveld door een blindedarmontsteking, schrijft verder dat de samenstelling van de top van het bedrijf binnenkort waarschijnlijk verandert.

"Maar in het merendeel van jullie dagelijkse activiteiten komt pas daadwerkelijk verandering nadat de transitieplannen zijn goedgekeurd en geïmplementeerd. Dit proces zal zeker een aantal maanden in beslag nemen."

Goedkeuring

Fortis wachtte woensdag nog op een belangrijke goedkeuring van de Europese Commissie voor de overname. Banco Santander en RBS hadden twee weken geleden al goedkeuring gekregen voor hun deel.

Eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) gaf Fortis aan het eind van de dag het groene licht, maar verbindt wel voorwaarden aan de goedkeuring. Na de overname moet de bankverzekeraar circa 10 procent van de Nederlandse activiteiten van ABN Amro verkopen.

Verheugd

Fortis reageerde toch verheugd en stelde dat de opgelegde maatregelen "geen noemenswaardig effect" hebben op de na de overname geplande integratie van Fortis en ABN Amro.

Het is zo goed als zeker dat het bankenconsortium de nieuwe eigenaar van ABN Amro wordt. De drie banken zijn ondertussen druk met het bij elkaar sprokkelen van de nodige financiële middelen voor de overname. Zo haalde Banco Santander woensdag 7 miljard euro op door het plaatsen van converteerbare obligaties.