AMSTERDAM - Meer dan de helft van de huizenbezitters met een beleggingshypotheek loopt aan het einde van de rit het risico met een schuld te blijven zitten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft berekend dat de kans op een restschuld aan het einde van de looptijd van een hypotheek ongeveer 55 procent is.

Bestuurslid P. Koster van de toezichthouder waarschuwde woensdag: "Met een beleggingshypotheek haalt u de zorgen van de beurs in huis." Volgens de AFM leggen banken, verzekeraars en andere hypotheekverstrekkers bij het aanbieden van het beleggingsproduct te veel de nadruk op aantrekkelijke maandlasten, gekoppeld aan het uitzicht op hoge beleggingsopbrengsten.

Maandlasten

De risico's van een dergelijke hypotheek bij dalende beurskoersen krijgen te weinig aandacht, zo stelt de toezichthouder vast na een onderzoek. "Consumenten worden bijvoorbeeld niet voldoende gewezen op het feit dat een lagere maandlast ook betekent dat de kans groter is dat zij blijven zitten met een restschuld."

De AFM heeft eind 2002 al gewaarschuwd voor de risico's van hypotheken waarbij belegd wordt met geleend geld. De komende tijd gaat de toezichthouder consumenten actief wijzen op de risico's van de beleggingshypotheek, onder meer aan de hand van een speciale publieksfolder.