DEN HAAG - Stichting Centrum voor Individu & Samenleving (CISA) gaat de eenpersoonstoeslag op hotelkamers aanvechten. Enkele touroperators of hotels die een zo'n toeslag vragen, worden in 2008 voor de rechter gedaagd door de stichting die opkomt voor de belangen van alleenstaanden.

Dat heeft CISA-voorzitter Lenie de Zwaan bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

De Zwaan: "Zodra we een actuele prijslijst van touroperators en hotels hebben, maken we een zwarte lijst. Daaruit kiezen we een of twee aanbieders die enorme toeslagen vragen en dagen ze voor de rechter."

Individu

Volgens De Zwaan zijn de prijsverschillen vaak enorm hoog als je als individu een kamer wil huren. Omgerekend naar een kamer voor twee personen moet iemand die alleen is, soms 50 tot 100 procent meer betalen.

De Zwaan zegt dat je slechts moet betalen voor de dienst die je krijgt. "In de bus of trein betaal je toch ook niet extra voor een zitplaats als je alleen bent." Volgens haar moet een individu slechts de helft van de prijs van een tweepersoonskamer betalen. "In het uiterste geval een toeslag van 15 procent, maar hoger zeker niet."

Aanbod

Volgens De Zwaan is er de laatste jaren wel een kleine afname van de eenpersoonstoeslagen waarneembaar, maar dat gaat haar veel te langzaam. Ook is het aanbod van eenpersoonskamers nog veel te klein. "Het is een gat in de markt", zegt De Zwaan. Nederland telt volgens cijfers van het CBS inmiddels ongeveer 2,5 miljoen alleenstaanden en dat aantal groeit nog steeds.

Het CISA publiceert in 2008 zowel een zwarte lijst als een witte lijst op zijn website.