DEN HAAG - Mensen die de premie van hun zorgverzekering niet betalen, kunnen volgend jaar toch nog aanspraak maken op een zorgtoeslag.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) was van plan al in 2008 deze toeslag stop te zetten, maar aan dat plan zitten te veel haken en ogen.

Dat heeft de minister de Tweede Kamer, die op stopzetting had aangedrongen, dinsdag laten weten. De Belastingdienst kan de zorgtoeslag alleen maar eind 2007 stopzetten voor de duur van een jaar.

Achteraf

Dat betekent dat een wanbetaler die alsnog met de premie over de brug komt, sowieso heel 2008 geen toeslag meer krijgt. Betaling achteraf is ook niet mogelijk.

Voor Klink is het genoeg reden af te zien van zijn voornemen al in 2008 geen zorgtoeslag meer uit te keren aan wanbetalers. In 2009 is hij van plan om deze groep te korten op hun inkomen.

Flexibeler

Door een nieuw systeem bij de Belastingdienst kan deze de zorgtoeslag dan ook flexibeler gaan uitkeren.

Jaarlijks zijn er 240.000 verzekerden die langer dan zes maanden hun premie niet betalen. Klink wijst erop dat ontvangers van een zorgtoeslag niet veel vaker hun zorgpremie niet betalen dan andere mensen.