DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de boetes voor acht bedrijven in de grond-, wegen- en waterbouw, de installatiesector en de groenvoorzieningensector verlaagd. Dat liet de kartelwaakhond dinsdag weten.

De boetes werden onder meer verlaagd omdat het omzetcijfer van het ijkjaar waar de NMa zijn beslissing op had gebaseerd, niet representatief genoeg bleek voor de financiële situatie bij het bedrijf. Om welke bedrijven het gaat en hoe hoog de boetes zijn, is niet bekendgemaakt.

Bezwaar

Twintig andere bedrijven in deze sectoren, die bezwaar hadden aangetekend tegen de boetes, visten achter het net. De NMa heeft in totaal nu nog veertig bezwaarzaken in behandelingen in de bouwsector.

Kartelverbod

De kartelwaakhond legde tussen 2004 en 2006 meer dan duizend bouwondernemingen, waaronder bouwbedrijven en installatiebedrijven, boetes op voor het overtreden van het kartelverbod. De betrokken bedrijven hadden vooraf overleg gepleegd om opdrachten onderling te verdelen en het biedgedrag af te stemmen.