MOSKOU - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft dinsdag gedreigd de gastoevoer naar Oekraïne stop te zetten als dat buurland niet nog deze maand al zijn schulden aflost. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljoen dollar.

"Als de schuld niet in oktober wordt voldaan, is Gazprom gedwongen de levering van aardgas aan Oekraïense consumenten stop te zetten", aldus het staatsbedrijf in een verklaring. Gazprom zegt dat het de kwestie herhaaldelijk aan de orde heeft gesteld, maar dat dit tot dusver geen resultaat heeft gehad.

Tekorten

Rusland draaide begin 2006 ook al de gaskraan naar het buurland dicht na een hoog oplopend conflict over aardgasprijzen. Daardoor ontstonden ook tekorten in West-Europa Oekraïne is net als Wit-Rusland een belangrijk doorvoerland voor Russische natuurlijke hulpbronnen.

Het dreigement komt vlak na de parlementsverkiezingen in Oekraïne, waarvan de stemmen nog worden geteld. De stembusgang is uitgelopen op een nek-aan-nekrace tussen de prowesterse partijen van president Viktor Joesjtsjenko en oud-premier Joelia Timosjenko en het op Rusland georiënteerde blok van zittend premier Viktor Janoekovitsj, die de steun geniet van Moskou.

Gasrekening

De Oekraïense editie van de Russische krant Kommersant schreef aan de vooravond van de verkiezingen van zondag dat Rusland een prowesterse regering mogelijk zou confronteren met een fors hogere gasrekening. Het dagblad baseerde zich op een anonieme, hooggeplaatste bron. De Russische ambassadeur in Kiev verzekerde evenwel dat de verkiezingen "een interne kwestie voor Oekraïne" zijn.