LONDEN - De prijs van ruwe olie is woensdagochtend sterk gestegen door onzekerheid over het verloop van de oorlog in Irak en door onlusten in het olierijke deel van Nigeria. Een vat Brent-olie uit de Noordzee (van 159 liter) kostte op de termijnmarkt in Londen ,33 dollar, ruim 2 procent meer dan de 24,81 dollar die dinsdag nog werd betaald.

Volgens analisten is de situatie in Nigeria de belangrijkste factor achter de prijsstijging. Etnische onlusten hebben verscheidene olieconcerns, waaronder Koninklijke/Shell Groep, ertoe genoodzaakt om een deel van de vestigingen in de Niger-delta te sluiten.

Wat Irak betreft, is er op de oliemarkten enige vrees dat Amerikaans-Britse aanval langer zal duren dan aanvankelijk was verwacht. Voordat de oorlog in Irak uitbrak, daalde de olieprijs scherp doordat werd geanticipeerd op een herhaling van het vlotte verloop van de Golfoorlog in 1991, toen de Amerikanen de Irakezen uit Koeweit wegvaagden.

Enkele handelaren menen dat een terugkeer naar een olieprijs van dollar mogelijk is. Amerikaanse olie, die van betere kwaliteit is en minder zwavel bevat, noteerde woensdagmorgen 28,58 dollar tegen 27,97 dollar dinsdagavond.