AMSTERDAM - De NS stapt naar de geschillencommissie van spoorbeheerder ProRail over de verdeling van het spoor volgend jaar. De spoorwegen hebben begrip voor het 'duivelse karwei' dat de nieuwe verdeling van het spoor is, maar noemen de verdeling zoals die nu is voorgesteld 'onacceptabel'

Volgens een woordvoerder van de NS dreigen er wekelijks zo'n honderd treinen uit te vallen door de regeling. "Maar waar ProRail geen rekening mee houdt is dat er daarnaast nog eens tweehonderd treinen vertraging oplopen. Dat betekent dat elke week tienduizend mensen worden gedupeerd."

Het gaat met name om treinen in het nachtnet van Brabant, zegt de woordvoerder. "Zo kan het voorkomen dat iemand na een avondje stappen in Eindhoven door heel Nederland moet reizen om in Utrecht te komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Goederenvervoer

Ook reizigers op de trajecten tussen Hoorn en Enkhuizen en tussen Leiden en Woerden krijgen te maken met langere reistijden. "Daar heeft ProRail onderhoud aan het spoor nu ingepland voor doordeweeks."

"Tussen Leiden en Woerden hebben we nog veel goederenvervoer dat eigenlijk op de Betuwelijn zou moeten zitten. Doordat die het nog niet goed doet wordt de capaciteit op het gewone spoor nog minder."

Bezwaar

De NS krijgt van ProRail tot volgende week dinsdag de tijd om het bezwaar in te dienen. "Dat geeft ons nog even de tijd om de bezwaren op een rijtje te zitten", zegt de NS-woordvoerder.

Voor het eerst werden niet alle verzoeken van de vervoerders op het spoor ingewilligd, meldde ProRail vrijdag. Een half procent van de verzoeken van vervoerders voor de dienstregeling van volgend jaar kon wegens overbelasting niet worden gehonoreerd. ProRail vreest de komende jaren steeds vaker 'nee' te moeten verkopen.

De NS vraagt de politiek om nog dit jaar te investeren in het spoor zodat er over een aantal jaar meer capaciteit is. Als er niet snel wordt geïnvesteerd is het te laat, zegt de woordvoerder.